السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

6/06/2012

Cinta Jarak Jauh

hari ni aku nak buat entry pasal 'CINTA JARAK JAUH'
okayy, jauh mana laa tu kan.
kebnyk kan cinta jarak jauh ni sebb diorg bercinta di laman sosial.
like facebook,twitter,tagged,flixster,hi5,myspace,friendster, n other else.
*laman sosial yg aku sebut tuu smua nya aku ada. :D
yela kononnya nak friend jee.
add friend ----> antar mesej ----> suka sma suka --> couple---> break .
haha. tu yang selalunya happen bila kita bercinta di lman sosial.
so , jgn nak percya sngt laa. kadng2 mereka ni just suka2 jee.
setiap laman web sosial ada satuu awek/boyfie.
orang mcm ni lbh baik terjun lombong jee.
bnyk permainan dlm dunia ni tapi <3 juga yang dia buat main.
mcm mana klu awek/boyfie mereka anggp hubngn mereka serious.
tpi dia nya saje nak main2. kann dh bnjir umah si awek/boyfie mereka.
tpi aku percya tak semua yg mcm tuu.
ada jugaa yang mereka serious bercinta di laman sosial.
dn klu putus pn mungkin sebb tak ada jodoh kann?
sekurng2 nya mereka tak buat cinta ini sebagai permainan.
wehh , nak main sngt. meh laa aku bgi korang mainan.
umah aku bnyk permainan. dri korang jadi kan <3 sbgi permainan.
act , cinta jarak jauh ni sngt mencabar dan sukar. itu lah ungkapan yg pling
sesuai utk menggmbrkan perhubngn cinta jrk jauh. tak mustahil kalau
hubngn sebegini dpt berthn dan kekal lama. apth lagi skrg ni,
memng sudh menjadi trend kebnykkn remaja atau pasngn suami isteri
menjalinkn hbngn cinta jarak jauh wlaupn sudh tahu risiko yg bakal dihadapi.
yang pasti hubungan sebegini mempnyai peluang yg sma utk berjya
seperti cinta jarak dekat. kalau ikutkan sbnrnya cinta jarak jauh dri sudut
positif adalah lbh manis. "la ibarat jauh di mata,dekat di hati" . psngn ini akn
semakin rndu antra stu sma lain kerna berjauhan akn timbul rasa kehilngn
dan kekosongn. dn rasa ini akan ditebus gan menelefon, chat n sms.
tapi hubngn bhaya nya dlm hubngn ini jika terlalu lama berjauhan
dikhuatiri kash syg akn mula pudar. tapi klu dah jodoh kan.
jauh atau dekat tetap akan bersma :D
tapi ada tu mengambil kesempatan. mentang2 la awek/boyfie dia jauh.
tu laa peluang dia nak ada skandal gan org lain.
tak halang pon, tapi klu boleh jgn lah smpi terkantoi ;)
*ok aku mengajar bukn2 . haha ;D
ini ada beberapa tip bagi mempertahnkan hubungan jarak jauh :
  • Kepercayaan dan kejujuran
kepercayaan amatlah diperlukan jika mahu hbngn sebegini berhasil
dan kekal. tnpa kepercayaan dn kejujurn hubngn ini sukar untuk
kekal lama. anda perlu percya dn berserah pda takdir :)
  • Selalu berhubung
komunikasi sngt penting. walaupn tidk dpt berkomunikasi secra bersemuka
atau secra lnsng tpi msih boleh berhubng dngn menelefon,chat,e-mel n sms.
ia sngt penting bgi mengelakkn psngn mengisi kekosongn yg ad gan mencri
keseronokn gan org lain. mngkin ia bermula gan mencri temn utk makn,
bersukn atau sebagainya. tak mustahil kan kalau tetba muncl rasa cnta
antara si dia dan teman baru .? :)
  • Jangan letakkn bnyk harapan
setiap org memng inginkn hubngn mereka berakhr gan kebhagian
bukn kesdhn,namun jgn sekali2 meletkkn hrpn yg tnggi dlm
hubngn sebegini krn dikhuatiri akn menybbkan kekecewaan.
*kang tak memasal ad yg bnuh dri :P
tapi ia bukn bermksd tidak perlu serious dlm menjalinkan hbngn,
cuma tidak perlulah meletakkn hrpn 100% terhdp hbngn cinta jarak jauh
krna prhubngn sebegini sukar dan berisko tnggi.
  • Kesetiaan
okay , ini sngt penting :D seperti semua org tahu setia ni mksdnya psngn anda
tidk mempunyai hbngn gan mana2 girl/boy atau rpt . tpi bgi aku laa kan.
setia ni mksdnya pasngn kita kawan gan seberapa bnyk gan mana2
boy/girl and rapt gan mana boy/girl tapi syg and cinta dia
hnya tuk kita sorg. tu la mksdnya setia bgi aku.
lain org lain pendpt right ? :) btw , hubngn mcm ni memng memerlukan
kestiaan yg bersngguh2 dn iklhas. kbnykkn pasngn yg tiada
sifat ini akan putus terumta melibtkn paasngn yg baru
depringkat bercinta kerna tiada ikatan. dn dlm kes mcm ni kebiasaannya
lelaki yg lbh kerap berlaku curang, *bukn aku yg ckp aeh so jgn nk slhkn aku:P
  • Emosi
jgn terlalu beremosi ktika berjauhn krna faktor jrk jauh dn jarng bertemu
muka membuatkan anda sering menaruh prasngka buruk. kawal emosi sebaik
mngkn dn berfikiran postif bgi mengelakkn pergaduhan.

aku harp gan segala tip yg telh diberikan akn dpt memberikan maanfaat
dn kesedaran kepda korg yg menjalinkn hubngn cinta jrak jauh.
klu dh tahu kau tak reti nak setia and jenis org yg klu kapel msti
nak jumpa takt rndu katanya. tak yah nak berangan2 menjalinkan
cinta jark jauh. dekat sudh. :P
kalau putus tuu jgn laa mcm org ilang anak pulang.
bak kata adk aku 'baru cinta belm kahwin kan?'
haha. rileks. kumbang bukan seekor bunga bukn sekuntum :)

Tanda-tanda si dia mencintai anda
1) Dia terlalu kuat mencintai kita
2) Selalu ingin berhubung dengan kita
3) Dia mengambil berat perihal kita
4) Dia sanggup berkorban dan meluangkan masa untuk
kita walaupun dalam keadaan terlalu sibuk sangat
5) Dia cemburu bila kita bersama insan lain
6) Jiwanya meronta-ronta bila tidak dapat bertemu kita
7) Hatinya gembira bila dapat berhubung atau bertemu dengan kita
8 ) Dia tidak menyakiti hati kita sebaliknya menyayangi kita
dan menjaga hati kita sebaik mungkin.
9) Memberi hadiah dengan penuh ikhlas dan kasih sayang
10) Mudah tersinggung dan merajuk bila kita tidak menurutkan kemahuannya
11) Susah untuknya berenggang dengan kita kerana cepat rindu.
Jika terpaksa berjauhan, kerap dia menghubungi kita sampai sehari
beberapa kali bertanya khabar dan ingin mendengar suara
12) Tidak kisah perbezaan umur.
13) Sukar untuknya memarahi kita kecuali jika kita curang, berbohong dan keterlaluan
14) Dia tidak peduli apa orang kata mengenai dirinya menyintai
kita yang penting asalkan jiwanya bahagia dengan kita.






2 comments:

  1. yup2, btl tu... cinta jarak jauh nie byk risiko.. but kita masih boleh atasi smbil mnekalkn kbhgian hubungan kita.. hehe.. thanks for sharing

    ReplyDelete